Volgens mevrouw Kim Kardashian West, wel. Mario Dedivanovic zette – samen met z’n onzedelijke muse – contouring op de kaart, zo hoor je wel vaak, maar niets is minder waar.

De kunst van contouren is er altijd wel geweest, alleen in een minder extreme vorm dan we tegenwoordig alom zien. Samen met miss grootheidswaanzin, bracht Mario het contouren wel tot het gewone volk.

Al heeft Kim tegenwoordig afstand genomen van de trend en gaat ze voor een meer “less is more” look. Now you all know i’m all for that simple look, maar niet iedereen is zo vaak onder het mes geweest om een contour overbodig te vinden.

Wat is contouren nu eigenlijk?

Heel simpel, het is een spel van schaduw en licht. Het eerste duwt weg, het ander komt naar voren. En daarmee weet je eigenlijk alles. Hetgeen waar de meesten de plank misslaan is het gebruik van de juiste producten. Zoals ik al zei, een contour is een schaduw. Schaduwen zijn koel van toon, niet warm, met andere woorden, een bronzer gebruiken is een no go.

Glinsters in je contourproduct hebben zijn al helemaal uit den boze. Glinsters reflecteren licht waardoor de aandacht getrokken wordt naar die ene plek die je juist wilt verdoezelen. Een vanzelfsprekendheid voor mij en velen, maar sommigen blijven het doen. I don’t blame them, i blame the companies who label that stuff as a contour product.
Contourproducten zijn áltijd matte en grauw/grijzig van ondertoon, het neigt naar taupe. Het spreekt dan ook voor zich, zo lijkt mij dan, dat kilo’s contourproduct gebruiken gewoon een zware no-no is. Wie wil er nu grijs uitzien?

Voor dagevenementen gebruik ik zelden poedercontourproducten, gezien ze bij daglicht heel erg goed zichtbaar zijn op het gezicht. Het grijzige, hoe goed geblend ook, is dan vaak een overkill. Een creme, die natuurlijker oogt, is dé oplossing. Let echter op, over use is ook niet aangeraden.

Door de jaren heen heb ik veel producten uitgetest. Zowat elk gehypete contourproduct heb ik gehad. Vele waren een teleurstelling. Ik heb een lijst van m’n meest favoriete producten voor jullie op een rijtje gezet, met een korte toelichting.

1. kevyn aucoin’s sculpting powder: geen enkel ander product kan tippen aan deze. De poeder blendt zo makkelijk uit, alsof het niks is. Daarnaast is het zodanig gepigmenteerd dat je slechts heel weinig nodig hebt, dus je kan er echt een eeuwigheid mee. De grootte ervan is een beetje teleurstellend voor die prijs, maar wat erin zit is het zeker waard. Prijs is rond de 40 euro – Verkrijgbaar bij beautybay, sephora, cultbeauty…

2. Kat von d ’s shade and light: akkoord paletten zijn meestal too much voor iemand die de producten enkel voor zichzelf nodig heeft, maar het shade and light palette kost ongeveer evenveel als de sculpting powder maar je krijgt er 6 kleuren voor in de plaats. Pigmentatie en blendbaarheid zijn net zo goed als Kevyn’s product. De enige reden dat ik het op 2 zet is omdat ik geen gebruik maak van de matte highlightkleuren, de gele daar kan ik nog wat mee, de peachy kleuren zijn voor mij useless.

TIP: de lichtste shadow kleur is ideaal voor neuscontouring, de kleur is zodanig licht dat het er heel natuurlijk uitziet, let wel, ik gebruik héél héél héél weinig en doe dit met een zeer lichte hand. (huidskleur NC35-42, dus voor de meeste Marokkaanse dames) Prijs is 45 euro – Verkrijgbaar bij sephora, elcorteingles…

3. Bobbi brown bronzer in Golden light: dit is 1 van de weinige bronzers die een koele ondertoon heeft. Voor dames die zeer licht zijn van teint, kan dit de ideale bronzer zijn. Veel bronzers slaan namelijk oranje uit op ze. Maar voor mezelf is dit de ideale schaduw voor dagevenementen. Prijs is 40 euro – Verkrijgbaar bij cosmeticary, de bijenkorf, douglas, sephora…

4. Too faced ’s Cocoa Contour: dit wil je alleen al voor de geur, heerlijk ruikend naar chocolade. Dit is een verbazingwekkend goede contour, zeker in verhouding met de prijs. De eerste highlight gebruik ik nooit, de tweede, hoewel niet zo gepigmenteerd, zeker wel worthy! Een lichte hand bij gebruik is aangeraden, want de pigmentatie is sky high! Prijs is 38 euro – verkrijgbaar bij sephora

5. Laura Mercier ’s cream contour: m’n meest favoriete creamcontour op de planeet. Deze blendt zo heerlijk makkelijk! Oogt zoals een contour hoort maar ziet er niet grauw uit! Daarnaast heb je slechts héél héél weinig nodig. De cream highlights, zijn werkelijk prachtig. Deze zal m’n all time fave blijven. Sowieso. Prijs 50 euro – Verkrijgbaar bij cosmeticary, de bijenkorf…

6. Bobbi brown foundation sticks: ook deze blenden heelijk uit en ogen erg natuurlijk. Almond is de kleur die ik het vaakst gebruik. De toon is net geen perfecte contourkleur maar is langs de andere kant ook niet zo warm. Voor dag occasions is deze in ieder geval m’n go-to. Prijs is 40 euro – Verkrijgbaar bij douglas, de bijenkorf, cosmeticary…

Andere zeker noemenswaardige producten zijn mac ’s taupe shape, nyx taupe blush (ideaal voor dames met een lichte teint), nyx highlight and contour pro palette (voor die prijs, zeker de moeite), maybelline ’s master sculpt in medium en anastasia beverly hills powder pan in de kleur fawn.

Waarom geen ABH-paletten, vragen jullie je wellicht af? Wel, het light-medium poederpalet bevat 6 kleuren, waarvan 3 highlighters en 3 “contourpoeders”… waarom nu die aanhalingstekens? Omdat slechts 1 poeder de juiste ondertoon heeft om als contour te dienen. De andere 2 zijn te rood van ondertoon en kunnen wel als bronzer dienen maar staan slechts bij heel weinig dames mooi. De highlightkleuren zijn waardeloos. Hoezo je betaalt voor 6 kleuren en slechts 1 is goed?

Het cremepalet vind ik al helemaal een rip off. Moeilijk om mooi uit te blenden en oogt erg cakey. Onzin als “je hoort er een olie bij te gebruiken”, heb ik geen boodschap aan. Dus ik moet een extra product kopen voordat deze werkt? Bruuuuuuhhhhhh. De contourkleuren, tjah, hoe omschrijf ik die het best? Oranje poep. Ja, zo. De highlightkleuren die je onder je ogen aanbrengt, maken je meteen 20 jaar ouder, doordat ze zo droog zijn. Again: bruuuuuuuuhhhhh. Ik heb het echter wel over de eerste versie ABH, de 2de versie ziet er beter uit qua kleur maar in hoeverre de blendbaarheid ook erop vooruitgegaan is…geen idee, cuz i ain’t spending money on that stuff anymore.

In een volgend artikel – of hopelijk als het meezit, een tutorial – zal ik vertellen hoe ik juist contour zonder dat het eruitziet als een picassokunstwerk.

XOXO,

Mel